عملکرد کاتالیزورها عموماً به پارامترهایی چون مقاومت فیلم سیال، مقاومت در مقابل نفوذ به داخل حفرات کاتالیزور، مقاومت پدیدههای سطحی و مقاومت در برابر نفوذ محصولات به خارج وابسته است. اگر چه عموماً کاتالیزورهای مذکور به دلیل گرفتگی منافذ و پوشانده شدن مکانهای فعال کک تشکیل میدهند و غیر فعال میشوند، در بیشتر مواقع کاتالیزورهای کئوردیناسیون، به دلیل حضور مقادیر اضافی اکسیژن، نیتروژن یا گوگرد موجود در مونومرها، فعالیت خود را از دست میدهند حالت فیزیکی اولیه کاتالیزور زیگلرـناتا تأثیر مهمی بر روی فضاویژگی، ریز ساختار، ترکیب نسبت کوپلیمر و مورفولوژی دارد. پلیـمر بسیار ایزوتاکتـیک آلفـااولفـینها فقط با کاتالیزورهای غیرهمگن مانند -AlEt3 VCl3 به دست میآید. این کاتالیزور بخش VCl3 نامحلول دارد ولی ناحیه AlEt3 آن در هیدروکربن قابل حل است. گاهی آلکیل فلزی نظیر در هیدروکربن نامحلول است و نمک فلزی واسطه در هیدروکربن حل میشود. با پرشین کاتالیست همراه باشید.
این را هم بخوانید : کاتالیزورهای زیگلر-ناتا چیست؟
کمک کاتالیزور
در سیستم های کاتالیزور زیگلرـناتا، هالیدها، آلکیل یا آریلهای عناصر گروههای یک تا چهار که در این سیستم فعالکننده کاتالیـزوراند، کمک کاتالیـزور یا کوکاتالـیست نامیده میشوند. برخی از کمـک کاتالیزورهای معروف صنعتی عبارتاند از: Al2(C2H5)3Cl،Al(C2H5)3Cl، Al(C2H5)3Cl، Al(C2H5)3 و Al(n-C6H13)3. کمک کاتالیزورها نقش بسیار مهمی در واکنش پلیمریزاسیون دارند و معمولاً نسبت Al/Ti یکی از پارامترهای بسیار مهم در پلیمریزاسیون است و تأثیر زیادی بر خواص نهایی محصول و نیز فعالیت کاتالیزور و سرعت پلیمریزاسیون دارد. نقش کمک کاتالیزور، فعال کردن موضع کئوردیناسیون روی TiCl4 است.
کمک کاتالیزور دو نقش عمده در واکنش پلیمریزاسیون دارد:
از بین بردن آلودگی ها.
برای از بین بردن آلودگیها، کمک کاتالیزور با عواملی همچون آب و اکسیژن موجود در سیستم ترکیب و مانع از تاثیر آنها بر روی کاتالیزور میشود. به همین دلیل معمولاً در سیستمهای آزمایشگاهی، به علت آلودگی بیشتر نسبت به سیستمهای صنعتی به دلیل باز و بسته شدن مکرر و قرار گرفتن سیستم در معرض هوا، ابتدا کمک کاتالیزور را به سیستم اضافه میکنند تا آلودگیهای سیستم را از بین ببرد. به این دلیل نسبت کمک کاتالیزور به کاتالیزور در سیستم آژمایشگاهی در حالت بهینه از سیستمهای صنعتی بیشتر است. معمولاً هر سیستم کاتالیزوری زیگلر-ناتا فعال نیست و برای هر مونومر از یک ترکیب کاتالیزوری خاص استفاده میشود، ولی یکی از قواعد کلی این است که در سیستمهای تیتانیوم و آلومنیوم هنگامی که تعداد مجموع اتمهای کلر در کاتالیزور و کمک کاتالیزور چهار است، فعالیت سیستم خوب است. برای مثال کمک کاتالیزور مناسب برای TiCl4، Al(C2H5)3 و برای TiCl3، Al(C2H5)2Cl است.
الکترون دهنده ها
الکترون دهنده ها بیشتر برای ایجاد فضاگزینی به کاتالیزور زیگلرـناتا تولید پلیپروپیلن افزوده میشوند و بعضی مـواقع فعالیت کاتالیـزور را نیز کاهـش میدهند. این ترکیـبات معـمولاً استری هسـتند. الکترون دهندهها اصولاً به دو صورت داخلی و خارجی استفاده میشوند. در حالت داخلی ترکیب کاتالیزور و نگهدارنده به عنوان پیش کاتالیزور است. این حالت کاتالیزور شامل یک الکترون دهنده داخلی (معمولاً یک ترکیب آلی به علاوه یک هالید فلزی) است. در کاتالیزورهای جدید زیگلر-ناتا این الکترون دهنده شامل یک ترکیب آروماتیک تکاستری مانند اتیل بنزوات است. الکترون دهندههای خارجی نیز برای افزایش فضاگزینی استفاده میشوند. در این حالت الکترون دهنده جداگانه به سیستم اضافه میشود. از این دسته میتوان به سالیکسارنها اشاره کرد.
تاریخچه کشف کاتالیزورهای زیگلر-ناتا
کاتالیزورهای زیگلر-ناتا یکی از کاتالیزورهای مهم در کاتالیزورهای صنعتی می باشد که در تولید پلیاولفینها نقش مهمی دارند. اولین بار هو کمپ دانشجوی محقق آلمانی، کارل زیگلر، کاملاً اتفاقی کاتالیزورهای زیگلر- ناتا را در انستیتو ماکس پلانک آلمان کشف کرد. وی فهمید اتیلن در مجاورت ترکیبات آلومنیوم و ترکیبات کلوئیدی نیکل، که به صورت کاملاً اتفاقی در راکتور بجا مانده بودند، در دمای پایین پلیمریزه میشود. همچنین ناتا و همکارانش نشان دادند که میتوان با کمک این دسته از کاتالیزورها پروپیلن را به صورت منظم فضایی پلیمریزه کرد. کشف کاتالیزورهای زیگلر- ناتا مسیر تحقیقات در زمینه پلیاولفینها را تغییر داد و با تغییراتی نه چندان بنیادی در این دسته از کاتالیزورها تولید پلیاولفینی با خواص مطلوب ممکن شد.
امروزه به جرأت میتوان گفت که تولید پلیمرها با اسـتفاده از کاتالیـزورهای زیگلر-ناتا یکی از مهمترین روشهاست و بیشترین سهم را در تولید پلیمرها دارد.
در حال حاضر و با آن که نسل هشتم این کاتالیزورها در حال تشکیل است، هنوز کاتالیزورهای زیگلر-ناتا مهمترین عوامل تولید پلیاولفینها هستند و با گذشت حدود چهار دهه از عمر کاتالیزورهای متالوسن، که در برخی حالات تقریباً شبیه کاتالیزورهای زیگلر-ناتا هستند و با توجه به همین شباهتها برخی از محققان آنها را یکی از نسلهای کاتالیزورهای زیگلر-ناتا به حساب میآورند، هنوز در حدود نود درصد از پلیاولفینها از روش کاتالیزورهای زیگلر-ناتا تهیه میشوند و کاتالیزورهای متالوسنی هنوز به صورت صنعتی نتوانستهاند جایگاهی مناسب بیابند و تنها چند شرکت، از جمله بازل، بصورت محدود پلیاولفینها را با کاتالیزورهای متالوسنی تولید کردهاند. در حال حاضر نسلهای جدید کاتالیزورهای زیگلر-ناتا فعالیت بسیار بالا و طول عمر کوتاهی دارند.
کاتالیزورهای نسل اول بعضی مواقع تا 24 ساعت همچنان فعالیت خود را حفظ میکردند و به علت فعالیت کم و نسبت بالای کاتالیزور در محصول نهایی صنعتگران مجبور به شستشوی محصول و خنثی کردن کاتالیزور بودند؛ ولی امروزه با توجه به فعالیتهای بالای کاتالیزور، مقدار کاتالیزور آنقدر در محصول نهایی پایین است که مشکل شستشو و خنثی کردن کاتالیزور چندان وجود ندارد و همین باعث کاهش هزینههای تولید نیز شده است. بخشی دیگر از فعالیتهای محققان نیز در زمینه کاتالیزورهای زیگلر-ناتا در زمینه فضاگزینی است.
کاتالیزورهای زیگلر-ناتا
در کلیترین حالت کاتالیستهای زیگلر-ناتا از واکنش ترکیبات فات واسطه (بیشتر هالیدها) گروههای چهار تا هشت جدول تناوبی نظیر تیتانیوم، وانادیوم، کرمیوم، زیریوم و با آلکیل، آریل یا هالیدهای عناصر گروه یک تا چهار بوجود میآیند:
کاتالیست زیگلر-ناتای فعال هالید آلکیل یا آریل ف + ترکیب ف واسطه از گروه 1 تا 4 از گروه 4 تا 8
تعریف فوق کلی است و خیلی از ترکیبات بدست آمده، کاتالیستهای فعال نیستند. واکنش فوق در حلالهای آلی صورت میگیرد و در گزارش یک سیستم کاتالیستی زیگلر-ناتا نوع حلال نباید فراموش شود و پلیمریزاسیون اولفینها نیز با استفاده از حلالهای خنثی مثل هگزان، هپتان، تولوئن و انجام میشود. استفاده از حلالهای قطبی اثرات زیادی بر مکانسیم واکنش دارد. از جمله نکات دیگر این است که اگر کاتالیزور در محیط واکنش حل شود، سیستم پلیمریزاسیون را همگن و در غیر این صورت ناهمگن مینامند. ترکیبات آلی یا معدنی برای مقاصد خاص به این ترکیب دوتایی اولیه اضافه میشوند؛ برای مثال الکترون دهندهها برای بهبود ایزوتاکتیسیتی؛ نگهدارنده برای افزایش فعالیت کاتالیزور و هیدروژن برای کنترل وزن مولکولی.
شباهت اجزای کاتالیزور زیگلر-ناتا در این است که یک موضع کئوردیناسیون خالی روی ف واسطه وجود دارد و یک مولکول مونومر میتواند به آن متصل شود؛ دومین مولکول مونومر خود را به موضع کئوردیناسیون خالی بعدی متصل میکند. این سبب میشود که دومین موضع کئوردیناسیون دوباره خالی و امکان ورود مولکولهای بعدی مونومر و واکنش آنها با زنجیر پلیمر در حال رشد فراهم شود، به دلیل وضعیت فضایی خاص موجود در ترکیبات کئوردیناسیون فات واسطه، این نوع پلیمریزاسیون به صورت بسیار فضاویژه ادامه مییابد و پلیمری ایجاد میشود که در آن سر واحدهای مونومر ساختار شیمیایی مشابهی دارند؛ یعنی یک پلیمر ایزوتاکتیک به دست میآید.
توسعه کاتالیزورهای زیگلر-ناتا
از زمان کشف اولیه کاتالیزورهای زیگلر-ناتا از دهه 50 میلادی، تاکنون اصلاحات بسیاری انجام شدهاند که به ایجاد نسلهای مختلف این کاتالیزورها انجامیده اند. این اصلاحات موجب بهبود بازده پلیمریزاسیون و فضاویژگی شدهاند و کنترل مورفولوژیکی را نیز ممکن کردهاند.
نسل اول

سیستم کاتالیزورAlEt2Cl /TiCl3 نخستین کاتالیزوری بود که برای تولید صنعتی پلیپروپیلن استفاده شد. این سیستم کاتالیزوری شاخص ایزوتاکتیسیتی پایین (حدود %90) و بازده کم داشت و در نتیجه جدا کردن کاتالیزور باقیمانده و پلیمر اتاکتیک مشکل بود.
زیگلر و همکارانش، با آسیاب طولانی TiCl3 احیا شده، همراه با ترکیب Al و یا آسیاب مخلوط TiCl3 و AlEt3 ، به کاتالیزوری با فعالیت بسیار بیشتر رسیدند. این نوع کاتالیزور را AA-TiCl3 مینامند که به عنوان کاتالیزور نسل اول شناخته میشود. این کاتالیزور همراه با کمک کاتالیزور AlEt2Cl برای پلیمریزاسیون پلیاتیلن استفاده میشد ولی همچنان بازده و فضاگزینی کمی داشت و جداسازی کاتالیزور و پلیمر اتاکتیک ضروری بود.
نسل دوم
برای ایجاد مراکز پلیمریزاسیون، آلکیل آلومنیوم باید به اتمهای Ti دسترسی یابد. با توجه به این که در TiCl3 فقط اتمهای سطحی Ti (کسر کوچکی از کل اتمهای Ti ) قابل دسترساند، برای افزایش اتمهای Ti در دسترس و افزایش فعالیت کاتالیزور بسیار تلاش شده است که این تلاشها در شرکت سولوی به ساخت کاتالیزور جدیدی با مساحت سطح بسیار بیشتر از AA-TiCl3 منجر شده است. این کاتالیزور به عنوان TiCl3 سولوی شناخته میشود. مساحت سطح از 40-30 مترمربع بر گرم برای AA-TiCl3 به 150 مترمربع بر گرم برای سولوی افزایش یافته و بازده این کاتالیزور حدود پنج برابر کاتالیزور نسل قبلی و ایزوتاکتیسیتی آن حدود %95 است. در دهه 70 و 80 کاتالیزور TiCl3 سولوی و کاتالیزورهای اصلاح شده در شرکتهای دیگر، به همراه کمک کاتالیزور AlEt3 برای پلیمریزاسیون اتیلن و AlEt2Cl برای پلیمریزاسیون پروپیلن، در برخی از فرآیندهای صنعتی استفاده شدهاند.
نسل سوم
ابتدای دهه 60 میلادی کاتالیزور زیگلرـناتا بسیار فعالی همراه نگهدارندهها تولـید شدند. این نگهدارندهها حاوی گروههای عامل OH هستند. هیدروکسید منیزیم، هیدروکسی کلرید منیزیم، سیلیکا و آلومینا از جمله این نگهدارندهها هستند. به دلیل فعالیت بسیار بالا، این کاتالیزورها برای پلیمریزاسیون اتیلن مناسب بودند ولی به دلیل فعالیت و فضاویژگی پایین برای پلیمریزاسیون پروپیلن مناسب نبودند. در اواخر دهه 60 میلادی، کاتالیزورهای نگهداریشده روی MgCl2 کشف شدند که فعالیت بسیار زیادی برای اتیلن و پروپیلن داشتند.
فضا ویژگی پایین این کاتالیزورها موجب شد که در پلیمریزاسیون پروپیلن کاربرد نداشته باشند. در ابتدای دهه 70 این مشکل با استفاده از بازهای لوییس مناسب حل شد. MgCl2 و TiCl4 با یک باز لوییس، به عنوان الکترون دهنده داخلی، آسیاب میشدند. این مخلوط کاتالیزوری همراه با کمک کاتالیزوری AlEt3 و یک باز لوییس دوم به عنوان الکترون دهنده خارجی، میتوانست پروپیلن را با ایزوتاکتیسیتی بالا پلیمریزه کند. همچنین شرکت مونتهدیسون سیسـتم کاتالیـزوری TiCl4/MgCl2 را همراه با اتیل بنـزوات به عنـوان الکتـرون دهـنده داخلی و متیلپراتولوئات به عنوان الکترون دهنده خارجی برای تولید پلیپروپیلن ایزوتاکتیک به کار برد.
نسل چهارم
این دسته کاتالیزورها به کاتالیزورهای فرافعال هم معروف هستند. در آنها از آلکیلفتالاتها به عنوان الکترون دهنده داخلی و الکوکسیسیلانها به عنوان الکترون دهنده خارجی استفاده میشود. این کاتالیزورها بازده بالاتر و بهره ایزوتاکتیکی بسیار بالاتری از نسل قبلی دارند و به طور کلی تعادل خوبی بین بازدهی و ایزوتاکتیستیی ایجاد میکنند.
نسل پنجم
این نسل از کاتالیزورها در اواخر دهه 80 میلادی بر پایه نوع جدیدی از الکترون دهندهها کشف شدند. با استفاده از ا،3- دیاترها به عنوان الکترون دهنده داخلی دیگر نیازی به الکترون دهنده خارجی نیست. علاوه بر این فعالیت و بهره ایزوتاکتیکی نیز بسیار بالاتر میرود. البته این دسته از کاتالیزورها استفاده صنعنی ندارند.
نسل ششم (متالوسنها)
هنگامی که متالوسنهای فلزات واسطهای مانند زیرکونیوم و هافنیوم با متیل آلومینواکسان (MAO) ترکیب شوند، میتوانند پلیپروپیلن ایزوتاکتیک و سیندیوتاکتیک با درصد بالا تولید کنند. و بازده بسیار بالایی داشته باشند. کشف این کاتالیزورها(کاتالیزورهای متالوسن) اهمیت بسیار زیادی در محافل علمی و صنعتی دارد.
کاتالیزورهای نسل هفتم
در این دسته از کاتالیزور زیگلرـناتا، که عموماً طی پانزده سال اخیر تولید شدهاند، به جای دیاسترفتالاتها به عنوان الکترون دهنده داخلی یا به همراه دیاترها، از استرمالونواتها و ساکسونیتها استفاده میشود. این کاتالیزورها فعالیت بیشتری دارند.
برای تعمیر گیربکس می توانید به تعمیرگاه اتوروور مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید