یکی از قطعات مهم خودرو که جز استانداردهای آلایندگی محسوب شده و در بسیاری از کشورها جز الزامات اجباری و ضروری خودروها به شمار می رود کاتالیزور نام دارد. در این مقاله به بررسی کاتالیزورهای خودرو و ویژگی تعمیرگاه کاتالیزور پرداخت و کلیه مباحث آن از جمله انواع و عملکرد آن و تعمیر کاتالیزور تعویض و علائم خرابی می پردازد پس تا انتهای مقاله با تعمیرگاه پرشین کاتالیست همراه باشید.
گازهای خارج شده از اگزوز اتومبیل همراه با مقداری هوا از روی کاتالیزور که شامل فلز اکسید است عبور داده می شود گاز و هیدروکربن ها به H2o و CO2 تبدیل می شوند که نسبتاً بی خطر هستند و در هوا رها می شوند.
کاتالیست بخش مهمی از سیستم کنترل آلایندگی خودرو شما است اما گاهی اوقات عملکرد آن ها مختل می شود.
بسیاری از کشورها درآوردن و حذف کاتالیزور و رانندگی بدون کاتالیزور، تخلف سنگینی محسوب می شود و خلاف قانون است زیرا به محیط زیست صدمه جدی وارد می کند.
شایع ترین عوامل خرابی کاتالیزور خودرو انسداد شبکه های آن در اثر عمر طولانی مدت یا استفاده از سوخت غیر استاندارد آن ها است.
انسداد این شبکه ها سبب می شود تا دود حاصل از احتراق موتور نتوانند از طریق اگزوز تخلیه شود به سوی دیگر هوای تازه به اندازه کافی به موتور نرسد.
بنابراین گرفتگی شبکه ها هم موجب خرابی کاتالیزور و هم عامل کاهش راندمان موتور خواهد شد و لازم است که حتماً برای رفع این مشکلات در اختلالات به تعمیرگاه کاتالیزور خودرو مراجعه کنید.
دومین عامل ایجاد خرابی در کاتالیزورها تغییرات در دما و ترکیب های خروجی از موتور است در واقع این قطعه به ترکیب گازهای خروجی گاز ها بسیار حساس است.
بنابراین در اثر مشکلاتی نظیر خرابی واشر سر سیلندر که موجب ورود آب به روغن و محفظه موتور و تغییر گازهای خروجی میشود در کاتالیزور به سرعت آسیب می بیند.
همچنین احتراق ناقص است که موجب تغییر ترکیب گازهای خروجی می شود و گرم شدن بیش از حد موتور که موجب افزایش حقیقت گازهای خروجی می شود نیز احتمال خرابی این قطعه را افزایش می دهد و قطعه نیاز به تعمیر کاتالیزور دارد.
علائم خرابی کاتالیزور
- افزایش ناگهانی مصرف سوخت خودرو
- افت شتاب گیری
- ممکن است خودروی شما روشن شود یا بعد استارت بخورد
- خودرو شما در تست آلایندگی مردود می شود
- چراغ اخطار در پشت آمپر روشن می شود
- بد کار کردن خودرو همراه با لرزش در حالت دور آرام
- بوی بد یکی از شایع ترین علائم خرابی کاتالیست می باشد بوی شبیه به تخم مرغ گندیده نشانه خرابی کاتالیزور است
کاهش دمای کاتالیست با توجه به این که بازدهی واقعی کاتالیست هنگامی است که دمای آن بالا می رود و احتمال دارد تا مرز 700 و 800 درجه نزدیک شود.
کاتالیستی که پس از مدتی رانندگی و گرم شدن موتور هنوز به دمای ایده آل خود نرسیده باشد معیوب است.البته راه تشخیص دمای کاتالیزور نیازمند دستگاهی به نام حرارت سنج infrared است.
در صورتی که خودرو کاملاً سرد باشد اگر کاتالیزور را با دست تکان دهید و صدای شبیه تکان خوردن سنگ ریزه در داخل آن به گوش برسد نشانه ای از ریختن شبکه های داخل آن است و وقت آن رسیده که به تعمیرگاه کاتالیزور مراجعه کنید.
کاتالیزور قطعه ای است که به منظور کاهش آلایندگی هوا که بین موتور خودرو و اگزوز بسته می شود و سوخت به هوا را تنظیم می کند و جای خروج سریع و گازهای سمی را نیز می گیرد.یکی از مهم ترین کارهای این قطعه تبدیل گازهای مضر به گازهای بی خطر است.
این نوع از کاتالیزور ها به طورعمده موتورهای دیزلی برای کاهش آلاینده های مونوکسید کربن و هیدروکربنهای نسوخته به کار می رود.
به علت عدم توانایی این گونه از کاتالیزورها در کاهش آلاینده های اکسید نیتروژن امروز در موتورهای بنزینی این نوع از کاتالیزور ها استفاده نشده و به جای آن ها از کاتالیزورهای سه گانه بهره می برند.
کاتالیزور دوگانه دو عمل را به طور همزمان انجام می دهد:
- اکسیداسیون مونوکسید کربن دی اکسید کربن
- اکسیداسیون هیدروکربنهای نسوخته و تبدیل آن ها به دی اکسید کربن و آب
مبدل کاتالیستی سه گانه سه وظیفه زیر را انجام می دهد:
- کاهش اکسیدهای نیتروژن به اکسیژن و نیتروژن
- اکسیداسیون مونوکسید کربن به دی اکسید کربن
- اکسیداسیون هیدروکربنهای نسوخته به تبدیل آن ها به دی اکسید کربن و آب
برخی از افراد به طور کاملا خودسرانه و بدون داشتن اطلاعات کافی در این زمینه کاتالیست را از خودرو جدا می کنند که این مشکلات بسیاری را برای خودرو ایجاد خواهد کرد.
به سری از کارشناسان تاکید بر آن دارند که از حذف کاتالیزور خودداری کنید این کار موتور خود را تحت فشار قرار داده و مشکلاتی را برای خودرو شما ایجاد می کند و باعث می شود خودرو شما نیاز به تعمیر کاتالیزور پیدا کند .
افزایش آلایندگی خودرو تا حدود 30 برابر افزایش مصرف سوخت خودرو و افزایش صدای موتور از معایب حذف کردن کاتالیزور می باشد
دیدگاهتان را بنویسید