فلز پلاتین از نظر اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا جز فلز فعال کاتالیست های ریفرمینگ به شمار می آید. بنابراین باید این فلز با اهمیت را از کاتالیست ها جدا کرده و دوباره مورد استفاده قرار دهیم. در این مقاله از پرشین کاتالیست می خواهیم از چگونگی استخراج پلاتین از کاتالیزور صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
کاتالیزور خودرو
کاتالیزور خودرو در اگزوز خودرو قرار دارد و وظیفه مهمی که دارد این است که گازهای خروجی از خودرو را تصفیه کند. یعنی این قطعه توانایی آن را دارد گازهای سمی را به گازهای غیر سمی تبدیل کند و مانع از آلودگی هوا می شود. اما ممکن است بعد از مدت مانند قبل کارایی نداشته باشد. معمولا متوسط عمر کاتالیزورها تا ۴ سال می باشد و باید بعد از آن تعویض شود. در غیر این صورت باعث آسیب دیدن موتور خواهد شد.

با کاتالیزورهای مستعمل و از کار افتاده چه باید کرد؟
برای ساختن کاتالیزورها از فلزات با ارزشی استفاده می شود. این فلزات با ارزش مانند پلاتین، پالادیوم، رودیوم و …. هستند. بنابراین بازیافت این فلزات ارزشمند ضروری می باشد زیرا باعث حفظ محیط زیست می شوند.
یکی از این فلزات بسیار مهم پلاتین است. این فلز در ساخت زیور آلات،، تجهیزات پزشکی و اتصالات الکترونیکی کاربرد دارد. پلاتین به نام نقره کوچک هم می باشد. این فلز رسانا و شکل پذیر می باشد. پلاتین از کمیاب ترین عناصر در پوسته زمین می باشد. بنابراین استخراج پلاتین از کاتالیزور ضروری است.
بیشترین مصرفی که از پلاتین می شود، در ساخت کاتالیزورهای خودرو است. پس یک منبع خوبی برای استخراج پلاتین از کاتالیزور می باشد. مقدار پلاتینی که در کاتالیزورها بکار می برند به شرکت و کشور سازنده آن بستگی دارد. اما بدانید که پلاتینی که در کاتالیزورها به کار می برند کمتر است، بیشتر از فلزات پالادیوم استفاده می کنند.

استخراج پلاتین از کاتالیزور
از آنجایی که فلزات گروه پلاتین کاربردهای زیادی دارند و ذخایر و معادن گسترده برای استخراج این فلزات وجود ندارد، پس استخراج پلاتین از کاتالیزور بسیار مهم است. در ادامه به بررسی روش استخراج پلاتین از کاتالیزور می پردازیم.
برای استخراج پلاتین از کاتالیزور ابتدا باید اسفنج ها را از داخل کاتالیزور بیرون آورده و بعد باید توسط دستگاه بالبینگ پودر شود. بعد از پودر شدن باید آن ها را داخل دستگاهی به نام فیلتر پرس ریخت. در فیلتر پرس اسید تیزاب سلطانی قرار می دهند. بعد از این مراحل باید پودر را ۲۴ ساعت در داخل فیلتر پلاس قرار داد بنابراین پلاتین داخل کاتالیزورها در تیزاب سلطانی حل می شود. در مرحله بعدی باید محلول بدست امده را بدون ناخالصی از دستگاه خارج کرده و مدتی کمی آن را گرم می کنیم.
برای اینکه فلز پلاتین را موجود در تیزاب را از اسید خارج کنید باید یک بار باز شده و دوباره اسیدی شود. در حقیقت اینکار یک شک می باشد تا پلاتین آزاد شود. برای اینکار از آمونیاک استفاده می شود و آرام آرام آن را به محلول تیزاب سلطانی اضافه می کنیم. چون واکنش گرما زا است و شدید رخ می دهد و باید به آرامی آمونیاک به آن اضافه شود. چند بار اینکار را ادمه می دهیم تا محلول خنثی شود.

مرحله بعدی استخراج پلاتین از کاتالیزور
در مرحله بعدی استخراج پلاتین از کاتالیزور این است که سولفید سدیم محلول در آب گرم را به محلول خود آرام آرام اضافه کرده و محلول را همزمان ، هم می زنیم. چند بار این عمل را تکرار کرده تا زمانی که عدد ph به ۱ یا ۲ برسد . در این زمان که محلول اسیدی شده آن را به مدت حدودا ۱۵ دقیقه خوب هم می زنیم و به محلول آب مقطر اضافه می کنیم . دوباره آن را هم می زنیم و سپس آن را کنار می گذاریم.
۴۸ ساعت بعد لجن پلاتین به صورت طوسی رنگ ته نشین می شود. سپس توسط کوره های مخصوص این لجن ذوب شده و تبدیل به فلز پلاتین می شود.

استخراج پلاتین از کاتالیزورهای صنعتی
بعضی از کاتالیست های مورد استفاده در صنایع مختلف اعم از صنایع شیمیایی، پتروشیمی، پالایشگاهی و … ممکن است حاوی پلاتین باشند. از آنجایی که این کاتالیست ها موقع مستعمل شدن، در حجم بالا در دسترس هستند همواره یکی از گزینه های مناسب برای استخراج پلاتین از کاتالیزور بحساب می آیند.
اگر مشاهده کردید که کاتالیزور خودرو عملکررد خود را به درستی انجام نمی دهد باید به تعمیر کاتالیزور اقدام کنید. پرشین کاتالیست در خدمت شماست به تعمیر کاتالیزور خودرویتان اقدام کند.
دیدگاهتان را بنویسید