در سال 1388 پس از عرضه و فروش موفق اولین خودرو ملی (سمند) شرکت ایران خودرو تصمیم گرفت تا با ایجاد تغییراتی لوکس تر و کامل تری به نام دنا را تولید کرده و آن را در صدر تمامی تولید داخلی خود قرار دهد.
پروژه تولید خودرو دنا که در ابتدا NX7 نام داشت، قرار بود در سال 1391 به مرحله بهره برداری برسد و جایگزینی برای خودرو سمند و پژو 405 باشد.
این را هم بخوانید : کاتالیزور پورشه
اما به دلیل مشکلات فراوانی که بر سر قیمت گذاری آن به وجود آمد و زمان عرضه این محصول تا سال 1393 به تاخیر افتاد.
سرانجام پس از یک انتظار طولانی خودرو ملی جدید عرضه شده اما با قیمتی در حدود 45 میلیون تومان که این خود شوک بزرگی را به بازار داخلی وارد کرده و این موجی از نارضایتی ها را به دنبال داشت.
از آن زمان تا کنون خودرو دنا برروی خط تولید شرکت ایران خودرو قرار دارد و در چهار کلاس متفاوت به بازار داخلی عرضه می شود.
ملاً یکسان بوده اما از نظر امکانات رفاهی و تجهیزات ایمنی با یکدیگر تفاوت دارند، در این مقاله قصد داریم به بررسی دنا بپردازیم و تمامی نقاط ضعف و قوت و نا گفته آن را در میان بگذاریم.
طراحی ظاهری
همان طور که پیش تر به آن اشاره شد محصولاتی دنا نیز همچون سمند،سورن و… روی پلتفرم قدیمی پژو 405 طراحی شده است و این مسئله به این معنا است که دنا از لحاظ ابعاد تفاوت چندانی با خودروهای مذکور ندارد.
در یک نگاه کلی به دنا با یک سدان خانوادگی در سگمنت D مواجه هستیم که طراحی به مراتب به روز تر و بالا تری نسبت به محصولات سابق ایران خودرو دارند.
طراحان دنا تمام سعی خود را برای ایجاد تفاوت در این محصول نسبت به خودرو مادر (سمند) داشتند.
اما پلتفرم قدیمی پژو 405 بیشتر از این تحمل این تغییرات را ندارد و علی رغم تمام تلاش های تیم طراحی هنوزم نقص های اسکلت بندی سمند (همچون ستون A سمند که مانع دید کافی در جاده خودرو میشود) در دنا نیز به چشم می خورد.
در بخش جلویی دنا با چراغ های مکعبی مواجه هستیم که در ترکیب با جلو پنجره بزرگ و اسپرت این خودرو نماد جسورانه و جوان پسند را خلق کرده است.
در بخش پشتی خودرو هم با یک طراحی منحصر به فرد مواجه هستیم که گرچه متفاوت و مدرن به نظر می رسد اما هیچ هماهنگی با بخش جلو خودرو ندارد و این امر ممکن است برای برخی خریداران کمی دلسرد کننده باشد.
نمای جانبی دنا کاملاً یاد آور طراحی قدیمی سمند است به غیر از دستگیره درب ها و افزایش ناچیز حجم گلگیرها هیچ نکته مهمی در آن دیده نمی شود.
در رابطه با طراحی بخش داخلی دنا می توان گفت که گرچه مهندسین سعی در تغییر کامل این فضا داشتند اما به محض قدم گذاشتن به داخل این خودرو با فضای آشنایی مانند آنچه در پژو پارس سمند و سورن وجود دارد مواجه می شویم.
که با توجه به پلتفرم مشترک این خودروها این موضوع چندان هم دور از انتظار نمی تواند باشد.
صندلی های به کار رفته در این خودرو از عرض نسبتاً کمی برخوردار بوده بر روی جنس آن مخمل دارند.
اما برخلاف رویه نرمین آن ها صندلی های خودرو بسیار خشک هستند که در زمان رانندگی های طولانی مدت به شدت آزار دهنده خواهد بود.
مشخصات فنی خودرو دنا
پیشرانه های نصب شده روی دنا از نوع EF7 این است که نمونه آن ها را بر روی سمند سورن مشاهده شده است این پیشرانه ها نسبت به پیشرانه هایی همچون XU7 یا XUM محصولات ایران خودرو از آن بهره می برند.
نمونه های مدرن تری محسوب می شوند، پیشرانه EF7 به کار رفته در خودرو دنا در واقع ثمره همکاری دو شرکت ایپکو و F.E.V آلمان است که از سیستم زمان بندی متغیر سوپاپ ها آن بهره می برند. استفاده از این سیستم باعث کاهش مصرف سوخت و همچنین کاهش آلایندگی می باشد، این موتور 4 سیلندر 1646 سی سی دارای قدرتی برابر 115 اسب بخار در 6000 دور در دقیقه و گشتاوری برابر با 157 نیوتن متر در 4500 دور در دقیقه است.
نیروی تولید شده توسط پیشرانه این سدان ایرانی به وسیله یک گیربکس 5 سرعته دستی به چرخ های جلو منتقل می شود تا این سدان 1258 کیلوگرمی بتواند طی زمان 5/13 ثانیه از حالت سکون به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت دست یابد.
برای خودرویی در این رنج قیمت چندان مناسب به نظر نمی رسد متاسفانه در بخش فنی گیربکس این خودرو هماهنگی کافی با پیشرانه را ندارد.
این امر در دورهای بالا به وضوح حس می شود و می تواند باعث ایجاد مشکل در سیستم گیربکس شود و شما ناچار به مراجعه به تعمیرگاه کاتالیزور کند.
همچنین یکی دیگر از مواردی که با افزایش دور پیشرانه باید با آن دست و پنجه نرم کنید صدای زوزه پیشرانه است که تا حد زیادی داخل کابین منتقل شده و بسیار آزار دهنده است.
از نقاط قوت در آن می توان به ترمزهای دیسکی قدرتمند آن اشاره کرد که نسبت به سایر خودرو های هم رده از عملکرد بهتری برخوردار بوده. به لطف استفاده از بوستر ترمز و کلاچ سیستم هایی همچون ABS و EBD حس اطمینان بیشتر را به راننده منتقل خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید