یکی از سوالاتی که در زمینه کاتالیزور ممکن است پرسیده شود این است که، ارزش خاک کاتالیزور چقدر است؟ یا اصلا کاتالیزور چیست؟ ما در ادامه مطلب میخواهیم درباره ی این سوال صحبت کنیم. با پرشین کاتالیست همراه باشید.
کاتالیزور چیست؟
یکی از قطعاتی که در خودرو بسیار مهم بوده و جزئی از استانداردهای آلایندگی میباشد کاتالیزور است. وجود این قطعه در خودروهای خارج ازکشور بسیار اجباری است. تعمیرات کاتالیزور بسیار اهمیت دارد.
کاتالیزور یا مبدل کاتالیستی در قسمتی از سیستم اگزوز و خروجی گازهای خودرو میباشد. مبدل کاتالیستی که در اگزوز خودروها وجود دارد یک کاربرد جدید از کاتالیزور سطحی است. بخش مهمی از سیستم کنترل آلایندگی خودرو را کاتالیست بر عهده دارد. اما زمانی است که عملکرد این قطعه با مشکل مواجه میشود. عناصر مهمی که نقش کاتالیستی را برعهده دارد و بسته به نوع فرایند یا استانداردهای آلایندگی مورد استفاده عبارتند از: فلزهای گرانبها، مانند پلاتین، پالادیم و رودیم. فلزات غیر گرانبها، مانند آهن، منگنز، نیکل و مس. برای همین فلزهای گرانبها است که خاک کاتالیزور بسیار مهم است. همچنین عنصر سریم در کاتالیستهای سه گانه به عنوان بافر و ذخیره کننده و آزاد کننده اکسیژن به کار میرود تا مخلوط گاز در حد نقطه استوکیومتری بماند زیرا در حدود این نقطعه است که کاتالیستهای سه گانه بیشترین عملکرد را نشان میدهد.
ارزش خاک کاتالیزور
با توجه به مواردی که در بالا گفتیم و بیان شد که عناصر کاتالیزور چه میباشد میتوان درک کرد که تا چه حد ارزشمند است، طوری که از این خاک به عنوان طلای ارزشمند یاد میشود. خب همه میدانید که هر قطعهای که در خودرو وجود دارد بعد از مدتی کار کردن در آن اختلال ایجاد میشود که باید یا تعمیر شود یا تعویض. کاتالیزور هم جزئی از این دسته میباشد و خاک کاتالیزور هم از همین دسته به وجود میآید. خاک کاتالیزور از ضایعات انواع خودروهایی است که از تعمیر و یا تعویض کاتالیزور فرسوده به وجود آمده است.
یکی از روشهای رایج بازیافت کاتالیست روش قالکاری میباشد. در این روش باید اولین کار این باشد که کاتالیست را قطعه قطعه کنند. بعد از پودر شدن باید همراه اکسید نقره ذوب شود و بعد از جمع شدن فلز پلاتین در نقره آن را شکل داده و سرد میکنند.
بنابراین یکی از روشهای بازیافت کاتالیزور خودرو، روش قالکاری میباشد.

علائم خرابی کاتالیزور
- افزایش ناگهانی مصرف سوخت خودرو
- افت شتابگیری
- بد روشن شدن یا بد استارت خوردن خودرو
- اگر از خودرو تست آلایندگی بگیرند رد خواهد شد
- چراغ اخطار یا همان چراغ چک در پشت آمپر روشن میشود
- خودرو بد کار میکند و در حالت دور آرام لرزش دارد
- یکی از شایعترین خرابی کاتالیست بوی بد آن است
- دمای کاتالیست کاهش میابد
باید بلافاصله بعد از مشاهده خرابی در کاتالیزور به تعمیر کاتالیزور اقدام کنید.
با ضایعات خاک کاتالیزور انواع خودروها چه کار کنیم؟
با گذشت چند سال کار کردن، کاتالیزور خودروها بعد از مدتی فرسوده شده و کارایی قبل را از دست میدهد. وقتی کاتالیزور خودروها فرسوده شوند دیگر کارایی سابق را ندارند. با فرسوده شدن کاتالیزور دودی که از سوختن، سوخت اتومبیل به وجود می آید به محیط زیست آسیب میرسد. یک آسیب دیگری که ممکن است بر اثر فرسودگی کاتالیزور وارد شود این است که به موتور فشار وارد میکند و عمر موتور را کاهش میدهد. در نتیجه باید کاتالیزور خودرو را نزد تعمیرکار خودرو برد و از مکانیک خواست تا به تعویض یا تعمیر کاتالیزور اقدام کند. در جاهای دیگر هم می توان از خاک کاتالیزور استفاده کرد.
برای ساخت کاتالیزور خودرو از مواد اولیه استفاده می شود به همین دلیل کاتالیزور خودرو یک طلای ارزشمند است. اگر بتوانیم کاتالیزور ضایعاتی انواع خودروها را بازیافت کنیم میتوانیم به فلزات گرانبها و مهمی دست یابیم. این فلزات شامل پلاتین، پالادیوم و رودیوم است و این فلزات در همه صنایع کاربردی میباشد. اگر بخواهند بازیافت کاتالیزور را به درستی انجام دهند میتوانیم دوباره آنها را استخراج کنیم. در نتیجه تنها راهکار کاربردی در رابطه با کاتالیزور ضایعاتی انواع خودروها، بازیافت آنها میباشد.
با تمام توضیحات بالا به این نتیجه میرسیم که خاک کاتالیزور بسیار ارزشمند است.
پرشین کاتالیست در خدمت شما مشتریان عزیز می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید