گیربکس اتوماتیک که نام دیگر آن دنده خودکار می باشد، تعویض دنده در آن به صورت خودکار انجام خواهد شد. گیربکس اتوماتیک برای کار کردن نیاز به روغن دارد. در این مقاله می خواهیم درباره نقش و عملکرد روغن گیربکس اتوماتیک صحبت کنیم. با پرشین کاتالیست همراه باشید.
نقش روغن گیربکس اتوماتیک در واقع روغن کاری بین قطعات می باشد. می توان گفت یک مایع روان کننده است. از دیگر عملکرد آن انتقال قدرت از اویل پمپ به کلاچ خواهد بود. در ادامه مقاله می خواهیم درباره نقش روغن گیربکس اتوماتیک صحبت کنیم:
انواع روغن گیربکس خودرو
روغن هیدرولیک MTF: این نوع روغن گیربکس در سیستم گیربکس دستی استفاده می شود.
هیدرولیک ATF: این نوع روغن در سیستم گیربکس اتوماتیک کاربرد دارد.
روغن گیربکس که در سیستم دستی به کار می رود، روغن دنده و یا واسکازین نامیده می شود. روغن گیربکس دستی با روغن گیربکس اتوماتیک کاملا باهم متفاوتند. زیرا نقش گیربکس اتوماتیک فقط روانکاری نیست بلکه قدرت را از پمپ روغن به کلاچ منتقل می کند.

نقش روغن گیربکس اتوماتیک
عملکردهای روغن گیربکس اتوماتیک عبارتند از:
- انتقال قدرت موتور از طریق مبدل گشتاور
- کنترل دما از طریق انتقال حرارت
- روانکاری یاتاقانها و دندهها
- روانکاری کلیه سطوح اصطکاک
- کنترل تورم آب بندها
- کنترل اصطکاک در صفحه کلاچها در دمای متغیر
- محافظت از سطوح فلزات در برابر خوردگی
ویژگیهای روغن گیربکس اتوماتیک
ویسکوزیته یا گرانروی پایین
روغن گیربکس اتوماتیک رقیق است. این مزیت باعث شده تا قدرت به خوبی به کلاچ منتقل شود.

مقاومت نسبت به گرما
از دیگر نقش روغن گیربکس اتوماتیک، خنک کنندگی آن است. عملکرد او مانند مایع خنک کننده در سیستم رادیاتور می باشد که گرما را انتقال داده و از داغ شدن دنده ها جلوگیری می کند. همچنین نقطه جوش روغن گیربکس اتوماتیک در مقایسه با گیربکس دستی پایین تر است که با اضافه کردن مکمل افزایش می یابد.
آبگریزی
روغن گیربکس باید بتواند قابلیت جدا شدن از آب را داشته باشد. اگر آب به داخل مخزن نفوذ کرد، از تشکیل امولسیون های مضر برای سیستم جلوگیری شود.

خاصیت ضد کف و ضد حباب
جلوگیری از کف و حباب از دیگر نقش روغن گیربکس اتوماتیک است. اگر در روغن حباب وجود داشته باشد، از انتقال قدرت در سیستم جلوگیری کرده و عملکرد روغن را کاهش می دهد.
پایداری در برابر خوردگی و ساییدگی
روغن گیربکس اتوماتیک باید بتواند در برابر خوردگی مقاومت بالایی داشته باشد. جنس گیربکس ها از قطعات فولادی، چدنی، آلومینیومی، مسی، برنزی و … می باشد. روغن مورد استفاده در گیربکس باید در برابر سایش و خوردگی مقاوم باشد.
زمان تعویض روغن گیربکس اتوماتیک
بهتر است بعد از هر ۶۰ هزار کیلومتر، روغن گیربکس تعویض شود. اما باید در سرویس های دوره ای سطح و کیفیت روغن مورد بررسی قرار گیرد. اگر نسبت به تعویض روغن گیربکس بی اهمیت باشید، کلاچ ها روی هم سر خورده و آسیب می بینند. اما روغن گیربکس دستی در کیلومترهای بالاتر تعویض می شود. اگر با هر یک از علائم زیر روبه رو شدید باید به تعمیرگاه مراجعه کنید:
- شنیدن صدای ناهنجار هنگام تعویض دنده
- تعویض سخت دندهها
- جا نرفتن دنده
- تاخیر در حرکت حتی بعد از تعویض دنده

بررسی دورهای روغن گیربکس اتوماتیک
برای اینکه عملکرد بهتر گیربکس، باید سطح روغن گیربکس ثابت باشد. اگر روغن گیربکس پایین تر از حد مجاز باشد، احتمال نشتی وجود دارد و نیاز به تعمیر خواهد داشت. اگر بالاتر از حد باشد، احتمال وجود حباب در آن است که باعث اکسید شدن روغن و اشکال در عملکرد گیربکس خواهد شد.
برخی خودروها که قدیمی هستند، از گیج برخوردارند. اما خودروهای جدید گیج ندارند. بلکه مجهز به سیستم سنجش آلودگی و یا هشدار زمان تعویض روغن گیربکس هستند.
برای تعمیر گیربکس می توانید به تعمیرگاه اتوروور مراجعه کنید.
تیم با تجربه پرشین کاتالیست در خدمت شما مشتریان گرامی برای تعمیر کاتالیزور می باشد.
این را هم بخوانید: نحوه صحیح استفاده از خودروهای هیبریدی
دیدگاهتان را بنویسید