از مهمترین قطعات یک خودرو، گیربکس آن است. وظیفه این قطعه، هماهنگی سرعت و نیرو می باشد. ما در مقالات قبل درباره گیربکس اتوماتیک و عملکرد آن صحبت کردیم. اکنون قصد داریم درباره عملکرد گیربکس صحبت کنیم. با پرشین کاتالیست همراه باشید.
گیربکس چیست و چگونه کار می کند؟
گیربکس از یک منبع نیرو و یک موتور برای انتقال قدرت تشکیل شده است. اصلی ترین عملکرد گیربکس هماهنگ کردن نیرو و سرعت می باشد. این گیربکس ها دارای قطعاتی مانند دنده ها و میل گاردان هستند. وظیفه دنده ها برای تغییر سرعت است. و میل گاردان ها از قطعات مکانیکی می باشند که موجب می شوند دنده ها به منبع نیرو وصل شوند.
میل گاردان ها وزن سبکی دارند، در عین سبکی از قدرت بالایی هم برخوردار است. این قطعه باید بتواند تنش را تحمل کند. گیربکس دارای ۵ دنده برای حرکت به جلو و یک دنده برای حرکت به عقب است.

در زیر خیلی کوتاه درباره گیربکس اتوماتیک صحبت می کنیم:
گیربکس اتوماتیک
گیربکس اتوماتیک برای راحتی رانندگان طراحی شده است. عملکرد گیربکس اتوماتیک به گونه ای است که دنده به طور خودکار برای راننده تعویض می شود. گیربکس اتوماتیک می تواند باعث سرعت بالای ماشین در مسیرهای هموار شود. همچنین نیروی لازم را در زمانی که به موتور فشار می آید را تامین می کند. مانند طی کردن مسیر در سربالایی ها.
موتور گیربکس
به موتور انتقال قدرت موتور گیربکس گفته می شود. موتور گیربکس می تواند تغییر دور و گشتاور دنده را تنظیم کند. اگر خودرو بالاتر از وزن مجاز، بار حمل کند، موتور گیربکس بیش از حد داغ شده و حتی ممکن است گیربکس آتش بگیرد. به همین خاطر اکثر خودروهای باربری دارای سیستم خنک کننده می باشند.

انواع گیربکس
گیربکس ها دو دسته هستند: دنده ای و خودکار
امروزه در کشورهای دیگر کمتر از گیربکس دنده ای استفاده می کنند. اصلی ترین موردی را که باید در رابطه با گیربکس دنده ای بدانید این است که چه دوری از موتور، چه دنده ای لازم دارد.
عملکرد گیربکس به گونه ای است که، تعویض به موقع آن می تواند مصرف سوخت را پایین آورده و به موتور گیربکس فشار وارد نمی شود. هزینه گیربکس اتوماتیک در نگهداری و تعمیر بیشتر از گیربکس دنده ای است.
گیربکس ها از انواع مختلفی می باشند. و تفاوت آن ها در ساختار، استحکام و قطعات است.
در ادامه به انواع گیربکس می پردازیم:
گیربکس حلزونی
گیربکس حلزونی از ساده ترین نوع گیربکس به حساب می آید. از این نوع گیربکس بیشتر در آسانسورها و بالابر ها استفاده می شود. این گیربکس از موتور کم قدرتی برخوردار است. و توانایی آن را ندارد که به مدت طولاتی کار کند. عملکرد گیربکس حلزونی طوری است که اگر به مدت طولانی کار کند داغ می شود. این نوع از گیربکس برای اینکه ساختار ساده ای دارد، تعمیر آن هم آسان می باشد.

گیربکس کتابی
این نوع از گیربکس نسبت به گیربکس حلزونی محکم تر بوده، و از موتور قوی تری برخوردار می باشد. گیربکس کتابی بیشتر در خودروهای سبک به کار می رود. و برای خودروها و دستگاه هایی که مدام در حال کار هستند، استفاده نمی شود.
گیربکس شافت مستقیم
این گیربکس جدیدتر بوده و کارایی بهتری هم دارد. شافت خروجی این گیربکس در امتداد شافت موتور گیربکس قرار دارد، به همین خاطر به این نوع گربکس، گیربکس شافت مستقیم می نامند.
شافت مستقیم دارای قیمت مناسب و استحکام بالا می باشد.
گیربکس افزاینده دور
افزاینده دور، موتور گیربکس را افزایش می دهد و باعث کاهش گشتاور آن می شود. این نوع گیربکس در توربین ها و ژنراتورها استفاده می شود.
گیربکس افزاینده دور، دارای موتور با تحمل بالا می باشد. از آنجایی که عملکرد گیربکس افزاینده دور به گونه ای است که در دستگاه های پر کار استفاده می شود، باید مجهز به سیستم روغن کاری و خنک کننده باشد.

در آخر:
گیربکس از مهمترین قطعات یک دستگاه می باشد. عملکرد گیربکس طوری است که نیروی محرکه را از پدال به کلاچ چرخ ها منتقل می کند. گیربکس کمک می کند سرعت و شتاب خودرو را بدون بالا بردن بیش از حد دور موتور، کنترل شود.
همچنین از فشار بیش از حد به موتور خودرو جلوگیری می کند.
برای تعمیر کاتالیزور با تعمیرگاه پرشین کاتالیست تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید