کاتالیست در قسمت خروجی اگزوز قرار دارد. در مراحل واکنش های شیمیایی، گازهای سمی را به گازهای غیر سمی تبدیل می کند. قانون استفاده از کاتالیست برای اولین بار در سال ۱۹۷۵ در ایالات متحده آمریکا برقرار شد. در ایران هم از سال ۱۳۸۱ برای تمامی خودروهای داخلی و خارجی وضع شد. در ادامه مقاله از پرشین کاتالیست می خواهیم درباره ی کاتالیست کانورتور و عملکرد آن صحبت کنیم.
انواع کاتالیست کانورتور
کاتالیست کانورتور از نواع گوناگونی تشکیل شده است. بر حسب نوع سوخت مصرفی خودرو از انواع آن استفاده می شود. این نوع کاتالیست بر اساس سوخت ماشین، واکنش های متفاوتی از خود نشان می دهد. از جامع ترین واکنش بین همه کاتالیست ها کانورتور، می توان به تبدیل هیدروکربن های نسوخته به آب و دی اکسید کربن نام برد. در همه انواع کاتالیست کانورتور اکسیت ازت که یک ماده سمی است به گاز ازت که یک ماده غیر سمی می باشد، تبدیل می شود.
انواع کاتالیست کانورتور ( از نظر کارکرد )
- کاتالیست کانورتورهای دو مرحله ای: در این نوع از کاتالیست ها، مونوکسید کربن و هیدروکربن هایی که توسط احتراق داخلی خودرو تولید می شود را به دی اکسید کربن و آب تبدیل می کند.
- کاتالیست کانورتورهای سه مرحله ای: در این مرحله، قبل از تبدیل مونوکسید کربن و هیدروکربن ها به دی اکسیدکربن و آب، اکسیداسیون اکسیدهای نیتروژن به گاز نیتروژن و اکسیژن تبدیل می شوند.
به دلیل این تفاوت در کاتالیست های دو مرحله ای و سه مرحله ای، در خودروهای امروزی بیشتر از کاتالیست های سه مرحله ای استفاده می شود. البته دانستن این نکته ضروری است، خودروهای دیزلی هنوز از کانورتور دو محله ای استفاده می کنند. زیرا این نوع کاتالیست از قوای بالایی برخوردار می باشد.
برای تعمیر کاتالیزور به تعمیرگاه پرشین کاتالیست مراجعه کنید.
در ساخت کاتالیست کانورتورها از چه متریال هایی استفاده می شود؟
کاتالیست کانورتور از نظر جنس و متریال سازنده به سه دسته تقسیم می شود:
- کاتالیست کانورتور گلوله ای: این نوع از کاتالیست از فلزات گرانبها مانند پلاتین، پالادیوم و رودیوم ساخته می شدند. این نوع کاتالیست به دلیل هزینه بالا در ساخت، دیگر ساخته نمی شوند.
- فلزی: این نوع از کاتالیست ها از مونولیت های فلزی ای تشکیل شده اند که در برابر حرارت مقاومت بالایی دارند. مونولیت های فلزی به شکل مارپیچی در کنار یکدیگر قرار می گیرند و نوعی فیلر مقاوم در برابر آلاینده های سمی تشکیل می دهند. امروزه از کاتالیست کانورتور فلزی، به دلیل وزن بالا، ایجاد حرارت زیاد و مصرف سوخت بیشتر کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع کاتالیست عمر زیادی دارند و امروزه فقط در سوپر خودروها از آن استفاده می شود.
- .کاتالیست کانورتورهای سرامیکی: این نوع از کاتالیست بهتر و ارزانتر از سایر مبدل های کاتالیستی می باشد. نوع قرار گیری کانورتورهای سرامیکی، از دیواره های نازک سرامیکی تشکیل شده اند و مانند لانه های زنبور در کنار هم قرار گرفته اند. کانورتورهای سرامیکی در مقابل آلایندهای سمی مانند یک فیلتر عمل می کنند. در کاتالیست کانورتورهای سرامیکی به دلیل اینکه فقط دیواره آن از فلزات گران بها است، هزینه کمتری در ساخت آن استفاده می شود. فرم این نوع کاتالیست به گونه ای است که حرارت از کناره های بدنه به بیرون می رود و همچنین مانع از داغ شدن اگزوز می شود.
مجموعه پرشین کاتالیست در خدمت شما عزیزان برای تعمیر خودرو و همچنین تعمیر کاتالیزور می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید