کاتالیزور یا کاتالیست برای جلوگیری از آلاینده ها بر روی اگزوز خودرو نصب شده است. امروزه اکثر خودروها از کاتالیزور برخوردار هستند. در این مقاله از پرشین کاتالیست می خواهیم درباره ی عوارض حذف کاتالیزور خودرو صحبت کنیم. لطفا تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
کاتالیزور یا کاتالیست خودرو چیست؟
این قطعه در قسمت خروجی اگزوز نصب می شود. که طی یک سری واکنش های شیمیایی با تبدیل گازهای سمی حاصل از احتراق خودرو به گازهای بی ضرر، از آلودگی هوا جلوگیری می کند. استفاده از هر کدام از این مبدل ها بستگی به نوع موتور و سوخت مصرفی دارد. این وسیله در واقع برای پیروی از مقررات دولتی و زیست محیطی و برای کاهش آلایندگی ها تولید شده است. بنابراین عوارض حذف کاتالیزور خودرو می تواند خطرناک باشد.
طرز کار کاتالیزور خودرو
فلزهای گرانبهایی که در کاتالیست ها هستند به عنوان بافر، ذخیره کننده و آزاد کننده اکسیژن بکار می روند تا بتوانند مخلوط گاز را همواره در حد نقطه استوکیومتری نگه دارد. فلزات گرانبها مانند، پلاتین، روددیوم و پالادیوم هستند.
یکی دیگر از عوارض حذف کاتالیزور خودرو به طور خودسرانه موجب افزایش شتاب و قدرت موتور می شود. البته شاید شتاب خودرو زیاد شود ولی مصرف سوخت و آلایندگی ها افزایش می یابد.

زمان تعویض کاتالیزور
زمان تعویض کاتالیزور وقتی است که منافذ اسفنجی مسدود شوند و سطح اثر گذار در برابر گازهای خروجی به پایان می رسد و قطعه دیگری نمی تواند گازهای آلاینده خروجی را تصفیه کند.
عواملی که موجب کاهش عمر کاتالیزور می شوند عبارتند از: بالا رفتن حرارت، سمی شدن قطعه در اثر برخورد با گازها و مواد سمی خروجی از موتور و نیز ضربات خارج از اگزوز می تواند سبب افزایش چسبندگی، مسدود شدن منافذ و پوشیده شدن سطوح آن شود که کارایی آن کاهش می یابد. با این همه حذف کاتالیزور خودرو به طور خودسرانه کار نامناسبی می باشد.
یک عامل مهم دیگری که در کاهش کارایی کاتالیزور نقش دارد: خراب شدن شمع ها، وایرها و انژکتورهای سیلندر می باشند. زیرا با خراب بودن این قطعات، احتراق به درستی عمل نمیکند و ناقص می سوزد و گازهایی که از آن تولید می شود به سوی کاتالیزور رفته و باعث کاهش عمر کاتالیزور خواهد شد. میانگین طول عمر کاتالیست حدودا ۴ سال است. یا به عبارت دیگر، بعد از ۵۰ تا ۶۰ هزار کیلومتر کارکرد باید تعویض شود.
برای تعمیر خودرو با مجموعه اتوروور تماس بگیرید.
معایب حذف کاتالیزور
افزایش آلایندگی ماشین، افزایش مصرف سوخت خودرو و افزایش صدای موتور از عوارض حذف کاتالیزور خودرو می باشند.

عوارض حذف کاتالیزور و معاینه فنی
همانطور که گفتیم، طول عمر کاتالیزور ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار کیلومتر است، و بعد از این مدت این قطعه کارایی خود را از دست می دهد و به دنبال آن آلایندگی ها افزایش میابند.
برای طرح کاهش آلایندگی هوا تست صحت عملکرد مبدل کاتالیست، در آمریکا از سال ۷۳ و در اروپا از سال ۷۷ و در ایران از سال ۹۱ در معاینه فنی خودرو اجباری شده است.
تاثیر حذف کاتالیزور
دیگر می دانید که کاتالیزور بیشتر از ۹۰ درصد از آلایندگی ها جلوگیری می کند. این قطعه، هیدروکربن هایی که حاصل احتراق ناقص در موتور بوده و به حالت نیمه سوخته هستند را به دی اکسید کربن و آب تبدیل می کند. بنابراین حذف کاتالیزور خودرو می تواند آلودگی هوا را زیاد کند.
یکی دیگر از عوارض حذف کاتالیزور خودرو، می تواند کاهش شتاب خودرو باشد. زیرا کاتالیزوز دارای یک سنسور اکسیژن می باشد، این سنسور اکسیژن می تواند اکسیژن لازم برای احتراق سوخت را توسط ایسیو خودرو تنظیم کند و با تنظیم مکش هوا، احتراق سوخت با میزان دور موتور متناسب می شود.
یکی دیگر از عوارض حذف کاتالیزور خودرو از روی اگزوز، ارتباط با سنسور اکسیژن قطع می شود و میزان هوای ورودی به داخل محفظه احتراق از حالت تنظیم خارج خواهد شد و متناسب با دور موتور انجام نمی شود، که باعث احتراق ناقص می شود. حذف این قطعه می تواند علاوه بر افزایش آلایندگی ها باعث زودتر خراب شدن قطعات خودرو شود.

نتیجه گیری
مبدل کاتالیستی یک قطعه بسیار مهم در خودرو می باشد و برای کاهش آلودگی هوا محسوب می شود. با حذف کاتالیزور خودرو آلایندگی ها افزایش و شتاب خودرو کاهش می یابد و همچنین موجب خارج شدن صداهای ناهنجار موتور می شود. برخی افراد غیر کارشناس و ناآگاه اقدام به حذف کاتالیزور خودرو می کنند، در اینجا توصیه ما به رانندگان این است که به هیچ وجه کاتالیزور را از روی اگزوز بر ندارند.
بیشتر بخوانید: فروش و تعمیر کاتالیزور خودرو چروکی
دیدگاهتان را بنویسید