یکی از شایع ترین دلیل رفتن به تعمیرگاه خودرو، خرابی گیربکس باشد. اما شاید برایتان سوال باشد که مشکلات رایج گیربکس دستی چیست؟ ما در مقالات قبل درباره علائم خرابی گیربکس دستی صحبت کردیم. در این مقاله از سری مقالات پرشین کاتالیست قصد داریم درباره مشکلات رایج گیربکس دستی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
گیربکس
گیربکس یا جعبه دنده وظیفه انتقال قدرت را دارد. این قطعه از انواع مختلفی تشکیل شده و در خودروها نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. سلامت گیربکس در رانندگی خیلی مهم است به طوری که اگر گیربکسی خراب باشد، رانندگی با آن تقریبا غیر ممکن می باشد.
از اصلیترین وظایف این قطعه بسیار مهم، فراهم کردن امکان رانندگی با سرعت و گشتاورهای مختلف است. خب می دانید که توان و گشتاور در دورهای مختلف فرق می کند. از یک مجموعه چرخ دنده با نسبت های مختلف در گیربکس استفاده می شود تا حرکت پیشرانه را با قدرت و سرعت مناسب به چرخ منتقل کند.

در ادامه به بررسی مشکلات رایج گیربکس دستی میپردازیم.
بد جا رفتن دنده از مشکلات رایج گیربکس دستی
زمانی که دنده بد جا می رود، باید یک نیروی زیاد برای حرکت دسته دنده صرف کرد تا دنده مورد نظر درگیر شود. معمولا این اتفاق با صدا همراه است. علت بد جا رفتن دنده می تواند خشک شدن میله بندی اهرم دسته دنده و یا تابیدگی و زنگ زدگی آن باشد. همچنین اگر کلاچ تنظیم نباشد، می تواند این مشکل را به وجود آورد.
همچنین جا زدن دنده با صدای اضافی به دلیل آسیب دیدن ماهک و یا غلاف کشویی و دنده برنجی داخل آن دچار ساییدگی شده است. اگر بلبرینگ یا بوش ته میللنگ آسیب دیده یا خشک شده باشد، میتواند باعث شود که هنگام تعویض دنده، دندهها به هم برخورد کنند.
دلایلی که موجب بد جا رفتن دنده میشوند، در گیر کردن دنده و دشواری خارج شدن از آن دنده نیز موثرند. تنظیم نبودن و یا خرابی کلاچ، کم بودن روغن گیربکس (واسکازین) و یا نامرغوب بودن آن نیز موجب عدم روانکاری مناسب و بروز این مشکل میشوند.

خلاص شدن از مشکلات رایج گیربکس دستی
یکی از مشکلات رایج گیربکس دستی، خلاص شدن آن است. گاهی وقت ها امکان دارد بعد از اینکه دنده درگیر شد، در هنگام حرکت خود به خود از دنده خارج شده و خلاص شود. ساییدگی خارهای غلاف کشویی، ساییدگی زیاد خود دنده و یا زیادی سفت بودن اهرمهای دسته دنده میتوانند گیربکس را به وضعیت خلاص بکشانند.
انواع صداهای گیربکس و دلیل آن
خرابیهای گیربکس میتواند چند نوع صدا تولید کند که شامل موارد زیر است:
زوزه کشیدن گیربکس:
وجود ساییدگی و یا هرگونه آسیب، ناهمواری، شکستگی و یا پریدگی در چرخدندهها باعث ایجاد صدای زوزه میشود. اگر صدا در حالت خلاصبودن گیربکس شنیده میشود، احتمالا ناشی از همراستا نبودن موتور و گیربکس یا وجود خلاصی اضافی دندهها باشد. باید در نظر داشت که در خودروهای دیفرانسیل جلو، به دلیل یکپارچه بودن گیربکس و دیفرانسیل، صدای زوزه دیفرانسیل نیز از گیربکس شنیده میشود.
سوت کشیدن و جرینگ جرینگ کردن:
یکی دیگر از مشکلات رایج گیربکس دستی، سوت کشیدن آن است. خشک شدن و یا خرابی هر یک از بلبرینگها باعث میشود که گیربکس به طور پیوسته سوت بکشد. لقی محورها و یا هزارخاری دندهها نیز باعث شنیده شدن صدای جرینگ جرینگ میشود.

صدای درگیری دنده: از مشکلات رایج گیربکس دستی
هنگامی به گوش میرسد که سرعت دندهها هنگام درگیری یکسان نباشد. تنظیم نبودن کلاچ، تنظیم نبودن اهرم دسته دنده، خرابی ماهک، غلاف کشویی و برنجیهای و یا تعویض بیموقع دنده و یا انتخاب دنده نامناسب با شرایط و سرعت لحظه رانندگی باعث بروز این مشکل میشود. توصیه میشود که هنگام بررسی صداهای گیربکس، دقت کنید که صدای تولیدی چه نوع صدایی است و در کدام دنده بیشتر است. بدین ترتیب امکان یافتن بخش معیوب سادهتر خواهد شد.
برای تعمیر کاتالیزور به تعمیرگاه پرشین کاتالیست مراجعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید