یکی از مهمترین بخش سیستم خنک کننده خودرو، فن رادیاتور و یا همان پروانه ماشین می باشد. سیستم خنک کننده دارای دو بخش مکانیکی و الکتریکی است. عملکرد فن رادیاتور خودرو به گونه ای است که باعث کاهش دمای آب رادیاتور می شود. در این بخش از مقاله پرشین کاتالیست قصد داریم درباره

صحبت کنیم. تا انتها همراه باشید.
فن مکانیکی چیست؟
امروزه کمتر از فن مکانیکی در خودروها استفاده می شود. زیرا نیروی فن مکانیکی از موتور خودرو گرفته می شود و این امر باعث شده راندمان و عملکرد موتور کم شود. همچنین فن مکانیکی دارای استهلاک بالایی می باشد. این دو نکته از مهمترین معایب فن مکانیکی است.
فن مکانیکی نیرو خود را از میل لنگ می گیرد. و به واسطه پولی و تسمه کار خود را آغاز می کند. از اصلی ترین ایرادات فن مکانیکی عبارتند از: استهلاک، صدای بسیار زیاد، تلف شدن انرژی و کاهش قدرت و راندمان موتور است.

فن برقی چیست؟
عملکرد فن رادیاتور برقی بسیار کاربردی است. فن برقی امروزه در صنعت خودروسازی خیلی استفاده می شود. پروانه فن و الکتروموتور در این سیستم کارایی مکملی دارند. کارایی آن ها اینگونه است که الکتروموتور باعث چرخش پروانه فن خودرو می شود. انرژی الکتروموتور هم توسط باتری تامین خواهد شد. این عملکرد باعث شده که بر راندمان موتور تاثیر منفی نداشته باشد.
اجزایی که فن رادیاتور برقی را تشکیل می دهد عبارتند از: رله های کنترلی، ایسیو، الکتروموتور، فشنگی دمای آب و سنسور آب است. این اجزا با هم هماهنگی و نظم خاصی دارند. اطلاعات مربوط به عملکرد فن توسط سنسور آب به ایسیو می رسد. سپس همه اطلاعات بدست آمده که به صورت سیگنالی است، به الکتروموتور فن فرستاده می شود.
تفاوت فنهای برقی در خودروهای کاربراتوری و انژکتوری
خودروهای انژکتوری دارای سوئیچ حرارتی است. که باعث شده دمای سرسیلندر به یونیت فن گزارش دهد. به طوری که اگر دمای سرسیلندر زیادتر از ۱۸۰ درجه شود، سنسور دمای آب هم از کار افتاده باشد، یونیت فن توسط سوئیچ حرارتی گزارش را به صورت سیگنالی دریافت می کند.

انواع فن مکانیکی
استفاده از انواع فن مکانیکی در خودروهای مختلف باعث تغییر در راندمان موتور خودرو و همینطور کاهش یا افزایش کارایی آن می شود. به طور کلی می توان مهم ترین انواع فن مکانیکی را در چهار گروه مختلف معرفی کرد.
فن آلومینیومی و فن پلاستیکی
از مهمترین ویژگی های فن آلومینیومی کم وزن بودن آن است. این نوع فن چیزی به نام پره زاویه دار ندارد.
فن پلاستیکی هم از وزن کمی برخوردار است اما دارای پره زاویه دار می باشد. که می تواند بیشترین میزان باد را به رادیاتور بفرستد. کاهش زاویه پره باعث کنترل شدت و میزان دمندگی باد به رادیاتور می شود.
فن فولادی و کلاچ دار
فن فولادی شبیه به فن آلومینیومی است. اما به دلیل اینکه از وزن بالایی برخوردار می باشد، دیگر قابل استفاده نیست. عملکرد فن رادیاتور خودرو از نوع فولادی به گونه ای است که باعث اتلاف انرژی موتور می شود. و این امر از مهمترین دلیل منسوخ شدن این فن در صنعت خودروسازی می باشد.
اما عملکرد فن کلاچ دار طوری است که به تسمه پروانه وابسته می باشد. فن کلاچ دار از قطعات پروانه و محوری های جدا از هم تشکیل شده است. از این نوع فن بیشتر در وانت بارها استفاده می شود. کارایی فن کلاچ دار وابسته به کلاچی است که بین پروانه و تسمه قرار گرفته و در نهایت با بالا رفتن حرارت پروانه فن به چرخش در می آید.

علائم خرابی فن و دلایل آن
خرابی پروانه فن با خرابی موتور ارتباط مستقیمی دارد. اگر عملکرد موتور به هر دلیلی دچار اختلال شود، قطعات خودرو هم دچار نقص می شوند. از جمله این قطعات:
- باید شاهد خرابی فن نیز بود.
- مشاهده علائمی از جمله موارد ذیل به معنی هشدار خرابی فن خودرو است.
- ضعف در عملکرد فن
- ارتعاشات زیاد
- صداهای غیر طبیعی هنگام چرخش فن
- عدم کارایی فن
- هشدار روشن شدن چراغ چک در خودرو
هر چند احتمالات بسیار ضعیفی از جمله وجود جسم خارجی در پروانه می تواند علت خرابی این قطعه از موتور خودرو باشد.
بیشتر بخوانید: مراحل تولید کاتالیست از ابتدا تا انتها
دیدگاهتان را بنویسید